
Binnenkijken bij...
Binnenkijken bij Chiel en Martijn van onderneming CBYTE Digital


Chiel over hoe Martijn en hij elkaar perfect aanvullen.“Ik kan van vage wensen een slim plan maken, en hij kan van mijn concept een nóg betere uitvoering maken.”
Chiel is ooit op zijn slaapkamer begonnen met programmeren. Hij ontdekte rond zijn vijftiende dat hij iets kon waar bedrijven graag voor betaalden en deed dat naast school liever dan vakkenvullen – dit was het eerste werk van CBYTE. Toen hij afstudeerde van zijn hbo-studie Informatica was het portfolio inmiddels zo groot dat hij meteen de samenwerking opzocht. Chiel is binnen CBYTE verantwoordelijk voor de commercie en operatie. Oftewel: het binnenhalen en uittekenen van projecten en daarnaast intern zorgen dat iedereen de middelen heeft om met die projecten aan de slag te kunnen gaan.
Martijn wist al heel vroeg wat hij wilde gaan doen in zijn werkzame leven. Hij studeerde eerst Software Development op het mbo en stroomde vervolgens door naar Informatica op het hbo. Hij kreeg na zijn studie een contract aangeboden, maar was zelf toen ook al aan het ondernemen. Hij koos niet voor de vastigheid van een baan, maar besloot om zelf te blijven ondernemen. Martijn is bij CBYTE verantwoordelijk voor de technische kant van het bedrijf. Oftewel: ervoor zorgen dat de projecten die worden binnengehaald technisch op een hoogwaardige manier invulling krijgen.
Over jullie samenwerking: hoe vullen jullie elkaar aan?
Martijn: “Door de jaren heen zijn we erachter gekomen dat Chiel veel meer is van het nadenken over de mogelijkheden van techniek voor klanten. Bij Chiel zit het conceptueel denken echt diepgeworteld. Bij mij gaat het er veel meer over hoe we een project opleveren met de beste techniek mogelijk. Ik ben in dat opzicht best streberig.”
Chiel: “Precies, de samenvatting die ik altijd geef is: Ik kan van vage wensen een slim plan maken, en hij kan van mijn concept een nóg betere uitvoering maken. Martijn is heel perfectionistisch, en ik totaal niet. We zijn compleet tegenovergesteld qua karakter, maar dat werkt dus heel goed.”
Wat is je favoriete boek?
Chiel: “Ik lees niet heel veel, maar ik heb wel een boek dat mij heel erg heeft inspireert. Dat is Eckart’s Notes, van Eckart Winston. Die heeft in de eeuw voor ons een van de grotere IT-bedrijven van Nederland opgezet. Hij was zijn tijd ver vooruit in het systemisch denken en in dat boek deelt hij zijn levensvisie. Groot worden door met beide benen op de grond te blijven staan en daarnaast oprecht geven om dat wat je doet en niet om de euro’s die je verdient. Dat zijn mooie lessen.”
Martijn: “Ik lees ook niet echt veel, dus ik heb niet één favoriet boek. Als ik iets lees, wil ik er echt iets van opsteken, dus dan is het al snel een lesboek of managementboek.”
Wat doe je dan ter ontspanning?
Martijn: “Om te ontspannen lees ik niet, maar ga ik eerder sporten of kijk ik YouTube-filmpjes. Die filmpjes gaan over van alles: van schepen tot windmolens en treinen – en dan vooral over hoe het allemaal werkt. Ik ben dan gefascineerd over een specifiek onderwerp en dan verdiep ik mij daar helemaal in. Verder vind ik dingen doen met familie, vrienden en mijn vriendin ook fijn ter ontspanning.”
Waar staan jullie ’s ochtends voor op?
Chiel: “Ik vind het fantastisch aan mijn beroep dat ik een kijkje mag nemen in de keuken van veel bedrijven. En dat ik vervolgens met mijn beperkte 26 jaar aan levenservaring en kennis echt blijvend een verschil kan maken bij bedrijven, dat is wat mij drijft. Bedrijven naar een hoger niveau tillen door middel van techniek en daarmee hen helpen bij het benutten van hun potentieel, daar sta ik iedere dag met veel enthousiasme voor op.”
Chiels antwoord op de vraag hoe hij CBYTE zou pitchen.“Onze payoff is: Digitale Vastbijters. Wij zijn een ontzettend sterk en competent team met techneuten die jouw bedrijfsstrategie kunnen vertalen naar sterke technologische oplossingen.”
Hoe zou je CBYTE pitchen?
Chiel: “Onze payoff is: Digitale Vastbijters. Wij zijn een ontzettend sterk en competent team met techneuten die jouw bedrijfsstrategie kunnen vertalen naar sterke technologische oplossingen. Als een bedrijf zegt: ik wil een dienst of proces slim neerzetten, dan gaan wij kijken hoe we de technologie daarvoor inkleuren. Daar bijten we ons als team in vast. Alles is 100% maatwerk. Hoe complexer, moeilijker en unieker het is, hoe leuker wij het vinden.”
Wat betekent succes voor jou?
Martijn: “Voor mij persoonlijk betekent dat: het meeste uit jezelf halen. Als het over het bedrijf gaat, dan is dat denk ik eigenlijk al wat we nu doen: we hebben een team dat prettig samenwerkt en hele mooie dingen maakt voor klanten die daar vervolgens superblij mee zijn. Dat somt het wel op. En dat we met vrienden, klanten, werknemers, in totaal zo’n 75 man, ons 10-jarig jubileum hebben kunnen vieren, dat was een hele mooie kers op de taart.”
Wat zijn tegenslagen die jullie hebben gehad?
Martijn: “De eerste grote klant die vertrok, doordat bleek dat het eigenlijk gewoon geen match was. Dat was toch moeilijk, omdat je, na jaren iets te hebben opgebouwd, die klant ziet vertrekken. We leggen ons hart in zo’n project, dus daar zit dan ook pijn als je dat ziet vertrekken.”
Hoe ga je daar dan mee om?
Chiel: “Dat is eerst gewoon even goed schelden. Vervolgens ga je proberen te begrijpen waardoor het komt. Je wil erachter komen waar het probleem lag en welke rol we er zelf in hadden. Daarin kwamen we tot de conclusie dat wij wel echt de versie van onszelf zijn die we willen zijn, maar dat bleek dus niet wat de klant hier nodig had. Dan blijft het nog steeds balen, maar dat begrip helpt wel.
Martijn over een les die hij leerde van zijn tegenslagen.“Ik zou mezelf niet meer op die manier verliezen in zo’n project denk ik.”
Welke lessen heb je hieruit geleerd?
Martijn: “Als er een probleem is, heb ik de neiging er alles aan te willen doen om het op te lossen. Dan blijf ik tot in de avonduren doorwerken om het op te lossen. Dat heb ik voor dat bedrijf ook een maand lang gedaan. Niet eens vanwege een fout van ons overigens, maar gewoon omdat ik het voor hen weer op de rit wilde krijgen. Terwijl ik een maand lang zo mijn best had gedaan, vertrokken ze alsnog, en stelde al dat werk niets meer voor. Ik zou mezelf niet meer op die manier verliezen in zo’n project denk ik.”
Chiel: “Ja, we zijn toen, in principe ongevraagd en dus uit intrinsieke motivatie, heel hard gaan lopen om alles op te lossen. Het is gebleken dat je gewoon niet alles op kunt lossen. Dat is een harde les.”
En heb jij ook nog een tegenslag waar je aan moet denken, Chiel?
Chiel: “Jazeker. Dat was de eerste keer dat ik een project moest teruggeven aan een klant. Ik had ‘ja’ gezegd, waar ik achteraf ‘nee’ had moeten zeggen. Het ging niet lukken zoals we het bedacht hadden en op een bepaald moment heb ik toen moeten zeggen dat het echt niet ging lukken. Dat was heel moeilijk. Toentertijd zei ik te weinig ‘nee’, tegenwoordig is dat anders. Het is een beetje zoeken naar de balans natuurlijk: je moet dingen durven aangaan, maar je moet niet meer hooi op je vork nemen dan je kunt verwerken.”
Gebeuren zulke dingen nog vaak?
Chiel: “Nou, tegenwoordig hebben we een ritme van periodieke evaluatiemomenten. Dan stoppen we de thermometer erin bij onszelf en kijken we even goed hoe het is gegaan. En dan heb je regelmatig iets waarvan we zeggen: dat moeten we niet meer op die manier doen. Die lessen blijven we leren, maar dat is ook wat ons laat groeien.”
Over Grasso: hoe zijn jullie hier terechtgekomen?
Martijn: “We hebben twee jaar geleden bedrijven samengevoegd. Twee losse bedrijven zijn CBYTE geworden en toen wilden we verhuizen naar de grotere stad. Dat is Den Bosch geworden, omdat best wat collega’s hier al vandaan kwamen en omdat het goed bereikbaar is. Toen zijn we gaan kijken en hebben we in totaal zo’n zeven locaties bekeken. Grasso sprak ons het meest aan, maar het was helaas vol. Toen kwam er een plek vrij en hebben we die kans gegrepen.”
Chiel: “Inderdaad. De voornaamste reden om naar de stad te verhuizen was de bereikbaarheid. IT’ers zijn nogal schaars, dus is het handig om als bedrijf goed bereikbaar te zijn. Tegelijkertijd wilden we een locatie die klopt bij onze propositie als bedrijf. Dit is een gebouw met IT en data als overkoepelend thema, dus dat is top. Daarnaast zit het met het ontvangst, de uitstraling en de overige de faciliteiten ook helemaal goed. Verder zitten we ook nog in de toekomstige innovatiehub van Den Bosch. Dat maakt het plaatje wel compleet.”
Team CBYTE Digital

Chiels tip aan de nieuwe generatie data-ondernemers.“Gewoon beginnen. Elke minuut dat je geen ervaring op aan het doen bent, is een gemiste kans.”
Martijns tip aan de nieuwe generatie data-ondernemers“Verzamel goede mensen om je heen. Bij mij is de ontwikkeling pas echt hard gegaan toen ik de mensen om me heen echt goed kon vertrouwen.”
Om het af te sluiten, wat is jullie gouden tip aan de nieuwe generatie data-ondernemers?
Chiel: “Gewoon beginnen. Gewoon ‘doen’ is de beste manier om vooruit te komen. Als je alles wil snappen voordat je begint, dan begin je nooit. Elke minuut dat je geen ervaring op aan het doen bent, is een gemiste kans.”
Martijn: “Mijn tip is: verzamel goede mensen om je heen. Bij mij is de ontwikkeling pas echt hard gegaan toen ik de mensen om me heen echt goed kon vertrouwen. En blijf altijd kleine stapjes zetten. Soms duren dingen lang. Maar als je dus iedere keer weer kleine stapjes zet, dan kom je echt verder. Soms lijkt het punt op de horizon onbereikbaar, maar door kleine stapjes kom je er uiteindelijk vanzelf.”