Met Circlewise wil Arjan samen met zijn team door middel van volledige transparantie en een eerlijke prijs de vraag naar het hergebruik van IT-apparatuur versnellen. Afgeschreven IT-apparatuur is volgens hem van onschatbare waarde. Wist je dat je met iedere laptop die jij niet nieuw maar hergebruikt koopt, 315kg CO2-uitstoot wordt bespaard? Wij spraken met Arjan over zijn bedrijf en wat ze precies doen, maar ook over zijn ochtendroutine, zijn grootste tegenslagen, hoe hij daarmee omgaat en meer.
Binnenkijken bij...
Binnenkijken bij de ondernemer Arjan van het bedrijf Circlewise
“De ultieme stip op de horizon is dat iedereen uiteindelijk nog maar één keer in zijn leven een nieuwe laptop koopt en die de rest van zijn leven laat refurbishen of remanufacturen.”
Arjan van den Oever (53) is geboren en getogen in Engelen, gemeente Den Bosch, is getrouwd en heeft twee kinderen van 14 en 16. Hij is opgeleid in de logistiek maar heeft daar nooit echt iets mee gedaan. Heeft in plaats daarvan altijd in commerciële rollen binnen corporate bedrijven gewerkt in vooral de IT en Telecom sector. Was door zijn werk veel van huis – zeker de laatste jaren was hij vaak vier dagen van de week op een andere plek ergens in Europa te vinden. Dat vond hij altijd leuk, maar besefte meer en meer dat hij het miste om een vast onderdeel te zijn van zijn gezin. In de zomer van 2022 besloot hij het roer om te gooien, dichter bij huis te gaan werken en richtte Circlewise op. Met dat bedrijf richt hij zich op het stimuleren van circulariteit van IT-middelen (hardware) van bedrijven – denk hierbij aan computers, laptops, tablets, mobiele telefoons. Arjan: “De ultieme stip op de horizon is dat iedereen uiteindelijk nog maar één keer in zijn leven een nieuwe laptop koopt en die dan de rest van zijn leven laat refurbishen of remanufacturen.”
Hoe is het idee ontstaan voor Circlewise?
“Een hele tijd geleden, toen de eerste iPhone uitkwam, werd die iPhone na een aantal jaar zo’n beetje weggegooid. Mensen en bedrijven zagen er de waarde niet van in, want als je een abonnement afsloot kreeg je toch een nieuwe. Tegenwoordig is dat wel anders. Er zit geen subsidie meer op én een iPhone kost ongeveer duizend euro. In die twintig jaar dat ik actief ben in de telecom heb ik heel veel initiatieven op zien komen in de hergebruikmarkt. Dat waren vooral initiatieven van handelaren die vooral voor het eigen gewin gaan. Soms zitten er wel drie, vier of vijf handelaren tussen voor zo’n product op zijn hergebruikbestemming komt. Wij vinden dat de waarde van die apparatuur zo veel mogelijk moet terugvloeien naar degenen die het product initieel hebben aangeschaft. Bovendien heeft een klant er tegenwoordig vanuit duurzaamheidsoogpunt ook baat bij dat ze weten waar hun product eindigt. Vanuit die potentie is Circlewise ontstaan.”
“Onze kern is ons transparante businessmodel, wat uiteindelijk meer geld oplevert voor bedrijven én waarmee ze hun duurzaamheidsdoelstellingen behalen.”
Wat maakt jullie dan anders dan die handelaren?
“Nou, vergelijk het even met een autohandelaar. Als je jouw auto gaat verkopen bij een autohandelaar, dan zal die handelaar jou een zo laag mogelijke prijs willen bieden voor jouw auto. Het verschil tussen zijn inkoopprijs en zijn verkoopprijs is immers zijn verdienmodel. Hij wijst je op een krasje hier, een deukje daar en waarom je auto dus niet zo veel waard is. Jij wil toch je auto verkopen, dus doe je het wellicht toch voor die lagere prijs. Vervolgens haalt die handelaar het krasje eruit en verkoopt ‘m met een hoge marge, waar jij niks van terugziet. Wij doen dat dus anders. Wij bepalen eerst wat de kwaliteit is, halen eventuele deukjes eruit en gaan vervolgens op zoek naar een koper. Uiteindelijk krijg jij als klant het bedrag wat die auto – jouw apparatuur dus – oplevert, minus twee componenten: een vaste vergoeding voor onze werkzaamheden en een commissie van die verkoopprijs. Allemaal transparant. Wij willen de apparatuur dus ook voor zo’n hoog mogelijk bedrag verkopen, en daar heeft ook de klant baat bij. Die win-winsituatie vinden wij belangrijk. Onze kern is ons transparante businessmodel, wat uiteindelijk meer geld oplevert voor bedrijven én waarmee ze hun duurzaamheidsdoelstellingen behalen.”
– Waarom remanufactured laptops voor bedrijven volgens Circlewise beter zijn dan refurbished laptops? Er zijn meerdere redenen, maar het belangrijkste verschil is het proces, en dus de kwaliteit. Remanufactured laptops zijn meestal van hogere kwaliteit dan refurbished laptops, omdat ze een zeer grondig opknap- en controleproces hebben ondergaan. Elk onderdeel wordt getest en waar nodig vervangen, waardoor remanufactured laptops net zo betrouwbaar kunnen zijn als nieuwe laptops.
Wat doen jullie nou precies met die IT-apparatuur?
“Eigenlijk werken we aan twee kanten. Aan de ene kant begeleiden we bedrijven bij het hele proces omtrent de afvoering van gebruikte IT-apparatuur. Daarbij zorgen we allereerst conform EU-regelgeving voor volledige en veilige verwijdering van data die op deze apparatuur staat. Daarna beoordelen we de staat van het apparaat, denk daarbij aan de batterij en hoe het werkt, maar ook aan het uiterlijk van het product. Indien nodig wordt het apparaat gerefurbished of geremanufactured en tot slot gaan we op zoek naar de juiste plek om het een nieuw leven te geven én een zo hoog mogelijke restwaarde te creëren voor de klant. Als een product het echt niet meer doet, dan zorgen we ervoor dat hij op een zo duurzaam mogelijke manier wordt verwerkt. Aan de andere kant bieden we producten aan die door iemand afgeschreven zijn, maar die nog makkelijk jaren meekunnen. We bieden refurbished en remanufactured producten aan. Dat doen we in een as a service model, dat houdt in dat bedrijven bij ons een maandelijks bedrag betalen om bijvoorbeeld remanufactured laptops te leasen. Eigenlijk zijn we actief in de hele cirkel van IT-apparatuur.”
Even weg van apparatuur en over jou: wat is je favoriete boek?
“Mijn favoriete boek is eigenlijk de krant. Ik sta graag vroeg op, neem dan koffie en lees rustig de krant. Vervolgens ga ik een eindje wandelen met de hond en dan ben ik klaar voor de dag.”
Waar sta je nog meer voor op?
“Naast dat momentje voor mezelf, sta ik wel echt ook op voor Circlewise. Natuurlijk ook om te zorgen dat de kinderen naar school gaan, maar het project Circlewise is toch wel echt on top of mind, ook in de ochtend.”
Wat is tot nu toe je grootste succes geweest?
“Nou, ik denk dat we hebben kunnen aantonen dat het business model, wat anders is dan gebruikelijk is in de markt, erg goed aanslaat. Het wordt heel goed ontvangen door klanten en dat is wel echt een groot succes denk ik.”
“In mijn optiek zorgt een tegenslag ervoor dat een volgende poging beter is en een grotere kans van slagen heeft.”
En wat is een tegenslag waar jij het meest van geleerd hebt?
“Er zijn natuurlijk altijd wel een aantal dingen die tegen zitten, maar de gedachte waarmee ik onderneem, of eigenlijk dingen in het algemeen doe is: als je een idee hebt moet je daar gewoon mee aan de slag gaan. En dat betekent dat het vaker fout kan gaan, maar als het zes keer misgaat, dan heeft het waarschijnlijk zeven keer nodig om te slagen. Tegenslagen motiveren me ook wel. In mijn optiek zorgt een tegenslag ervoor dat een volgende poging beter is en een grotere kans van slagen heeft. Als je leert van een mislukking, dan is het eigenlijk geen mislukking.”
Hoe zorg je voor een goede werk-privé-balans?
“Dat is altijd een erg belangrijk aspect geweest in mijn leven. Het was namelijk altijd best moeilijk, aangezien ik vaak in een vliegtuig zat en veel werkte met mensen uit verschillende tijdzones. Wat tegenwoordig zo fijn is, is dat ik op de fiets naar mijn werk kan en dat ik niemand hoef uit te leggen als ik hier om 10 uur aankom. Die flexibiliteit is wel echt een verademing.”
Waar komt jouw inspiratie vandaan?
“Grappig genoeg denk ik dat ik veel inspiratie vind in het ondernemen. Ik kan nu heel veel dingen aanpakken wanneer ik wil en de manier waarop ik denk dat goed is. Dat kon binnen het corporate bedrijfsleven nooit echt. De snelheid waarmee ik nu dingen kan beslissen en ondernemen werkt dus best inspirerend.”
Hoe zijn jullie in de Grasso terechtgekomen?
“Nou, we zochten een plekje in de buurt van Den Bosch. We kwamen erachter dat hier veel wat start-ups en bedrijven bij elkaar zitten en dat leek ons leuk en interessant. Toen bleek dat hier ook heel veel data-gerelateerde bedrijven zaten, was dat een hele mooie extra bijkomstigheid. Uiteindelijk willen we ook gaan automatiseren, dus ik acht de kans groot dat de partners voor dat proces hier gevestigd zitten. Op dit moment hebben we al een MVP (Minimum Viable Product) en ontwikkelen we een van de slimste en meest uitgebreide trade-in portal in EU. Deze zal de komende tijd nog veel verder doorontwikkeld worden met rapportages rondom duurzaamheidsaspecten binnen IT.”