Binnenkijken bij de ondernemers Bart en Richard van het bedrijf QUBE

Binnenkijken bij...

Binnenkijken bij de ondernemers Bart en Richard van het bedrijf QUBE

12 juli 2023

Bart Viguurs (40) is positief ingesteld, zit vol van ideeën en denkt graag na over hoe die ideeën bij kunnen dragen aan een mooiere toekomst (links op de foto). Als coach wordt hij gedreven door de zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling en het leggen van de verbinding tussen verschillende talenten. Hij is meervoudig Nederlands rugby-international in zowel de 15 a side als de 7 a side variant, speelde over de hele wereld, werd in 2013 rugbyer van het jaar in Nederland en won met onder andere de Bossche Dukes de landstitel. Is trotse vader van dochter Senna en echtgenoot van Lyanne.

Richard van den Broek (40) is te typeren als een energieke coach die talent ontwikkelt vanuit een positieve benadering (rechts op de foto). Hij denkt graag na over hoe hij de mooiste coaching sessies op kan zetten. Is meervoudig Nederlands rugby-international, waarvan vele jaren als aanvoerder, speelde ook in Zuid-Afrika en is sinds het eind van zijn actieve rugby-carrière veelal actief als coach van rugbyteams, waaronder van het nationale dames Sevens team, waar hij als talent coach en assistent-bondscoach actief was. Hij lacht graag vaak en breed. Heeft een hele lieve echtgenote genaamd Kim.

“Toen ik meer met teams begon te werken kwam ik er al snel achter dat veel dingen die ik in de rugbysport geleerd had ook werken in het bedrijfsleven.”

Bart over de overlap tussen zijn leven als rugbyprof en coach in het bedrijfsleven.
868

Samen richtten Bart en Richard zes jaar geleden hun coaching bedrijf COMMITT3D op. Kortgeleden startten ze met de QUBE in de Grasso Community. Bij COMMITT3D draait het om de ontwikkeling van mensen en teams en faciliteren ze trainingsvormen om vanuit de ervaring te leren over het teamverband en over zichzelf. Met de QUBE hebben ze een ruimte gecreëerd waarin alle specialisaties die te maken hebben met de ontwikkeling van mens en team, samen komen. Als ervaringsdeskundigen hebben Richard en Bart geleerd hoe teams effectief kunnen samenwerken.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen jullie eerste bedrijf COMMITT3D te starten?
Bart: “Dat zijn eigenlijk twee lijnen die bij elkaar zijn gekomen. Zo zijn we door de rugbysport al van kinds af aan vrienden, maar qua opleiding en werk lag er lange tijd geen parallel bij ons. Toen ik na mijn tijd als rugbyer terugkwam in Nederland kwam ik na mijn studie Commerciële Economie te werken als accountmanager in de mobiliteitsbranche. Dat was leuk en daar heb ik uiteindelijk acht jaar gewerkt, maar na verloop van tijd kwam ik met steeds minder energie thuis, wat me toen aan het denken heeft gezet. Ik heb toen tijd voor mezelf genomen om te ontdekken wat ik zelf leuk vind. Daar kwamen ‘sport’ en ‘mensen helpen bij hun ontwikkeling’ als twee hele belangrijke drijfveren naar voren, waardoor ik ben gestart als Personal Trainer. Ik kwam er in die tijd achter dat sport een heel mooi middel is om in gesprek te komen met mensen. De combinatie van sporten en sparren bleek goed te werken. Toen ik wat meer met teams begon te werken kwam ik er al snel achter dat veel dingen die ik in de rugbysport geleerd had ook werken in het bedrijfsleven. Toen Richard en ik in 2016 samen op vakantie waren kregen we het erover en daar werd uiteindelijk de basis gelegd voor COMMITT3D.”
Richard: “Ja en eigenlijk begon het al eerder. In 2013 hadden we het er al over gehad dat het ons gaaf leek om iets samen te doen. Iets op het gebied van de ontwikkeling van mensen. Toen hebben we gewerkt aan een vitaliteitsconcept waarvan we dachten dat bedrijven daar echt op zaten te wachten, maar dat werd hem uiteindelijk niet. In diezelfde periode kreeg ik nog de kans gehad om aan de slag te gaan als talent coach binnen het olympisch damesteam op weg naar Rio. Dat was een moeilijke keuze, want wij hadden net besloten om iets samen te gaan doen, maar het was ook mijn droombaan. Bart is toen alleen van start gegaan. We haalden Rio niet met de dames en toen ben ik mijn rol daarin gaan heroverwegen. Uiteindelijk bleef ik wel in dienst bij de Nederlandse Rugbybond, maar in een zzp-functie, zodat er ook weer ruimte kwam om met Bart iets samen te bouwen. Door de jaren heen ben ik steeds wat minder qua rugby coaching gaan doen en steeds wat meer met Bart gaan ondernemen.”

869

“De QUBE is een (soort) “clubhuis” waar we met andere professionals samenwerken om uiteindelijk een integrale aanpak op het gebied van ontwikkeling kunnen bieden.”

En jullie nieuwe concept de QUBE, wat is dat precies?
Bart: “De QUBE komt voort uit de visie dat we mensen en teams volledig willen helpen, gecombineerd met de wetenschap dat wij alleen niet op alle gebieden de kennis in pacht hebben. Om onze blinde vlekken op te vullen hebben we een de QUBE ontwikkeld, een soort “clubhuis” waar we met andere professionals samenwerken om uiteindelijk een integrale aanpak op het gebied van ontwikkeling kunnen bieden. Daarnaast wilden we een fijne omgeving waarin we mensen en onze relaties op een goede manier kunnen uitnodigen.”

Dan even persoonlijk: wat is jullie favoriete boek?
Richard: “Ik heb niet één boek als favoriet, maar kan wel een aantal tips noemen. De eerste is Legacy, van James Kerr. Dat boek gaat over rugby én over leiderschap en vind ik een heel gaaf boek. Oh, en The Pressure Principle is ook geweldig, over omgaan met druk. Als je daarin begint, word je van voor tot achter meegenomen in een wereld van herkenning. Als ik mijn persoonlijke favoriet zou moeten noemen zou het denk ik The Captains Class zijn van Sam Walker. Daarin worden een aantal succesvolle aanvoerders van verschillende sporten onder de loep genomen. Een geweldig boek over leiderschap en hoe je daar invulling aan kan geven. Die drie boeken staan wel boven aan het lijstje denk ik, maar wel allemaal net achter mijn absolute nummer 1, Donald Duck weekblad. Dat is iedere vrijdag 20 minuutjes totale ontspanning.”
Bart: “Ik heb eigenlijk ook niet echt één favoriet boek. Het hangt vooral af van de onderwerpen waar ik op verschillende momenten behoefte aan heb. Een boek waar ik zo nu en dan in blader als het gaat over scherp blijven in mijn eigen ontwikkeling,  is het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen R. Covey.

Hoe is jullie rolverdeling als compagnons?
Bart: “Dat is heel erg verschillend, maar qua voorkeursgedrag ben ik iets meer afwachtend ten opzichte van Richard. Hij is daardoor vaker wat meer aanwezig, waar ik dan wat meer aankijk en aanvul.”
Richard: “Ja, ik denk ook dat het heel erg met de context te maken heeft. Zo ben ik inderdaad in de omgang wat assertiever, maar zo is Bart veel meer ondernemer dan ik. Dus als je het hebt over rolverdeling, dan is Bart op het gebied van ondernemen altijd bezig met vooruitgang, het ontwikkelen van ideeën en op zoek naar kansen. Ik ben veel meer bezig met het opzetten van de beste training voor morgen en ben veel minder met de verre toekomst bezig. Zo vullen we elkaar wel goed aan denk ik.”
Bart: “Inderdaad. Soms zie ik kansen, maar om iets echt te realiseren heb ik echt de doortastendheid van Richard nodig.”

Naast compagnons zijn jullie ook vrienden, hoe werkt dat?
Bart: “Nou, dat brengt best wat risico’s met zich mee, wisten we ook. Maar ik ben blij en best trots ook hoe we, ondanks de dingen die op ons pad komen die ons uit elkaar hadden kunnen drijven, toch altijd het gesprek aan blijven gaan en elkaar weer vinden.”

Heb je een voorbeeld van zoiets wat jullie uit elkaar had kunnen drijven?
Bart: “Nou, de QUBE bijvoorbeeld. Dat was dus zoiets wat in mijn hoofd zat en waar ik enthousiast van werd, maar op het moment dat ik dat deel betekent het niet automatisch dat Richard dat enthousiasme deelt. Daarvoor moet je in gesprek en elkaar vinden.”
Richard: “Ja, dat maakt de QUBE ook nu al een waardevol vehikel voor ons in de samenwerking. Tot aan de realisatie van de QUBE waren we het altijd eens over de stappen die we moesten zetten. Het idee zit bij Bart al vier jaar in zijn hoofd, maar bij mij leefde die urgentie om het te creëren niet zo. Dat zorgde een beetje voor een patstelling. Wat denk een bepalend moment was, was toen ik de vraag aan Bart stelde of hij de QUBE ook uit zou voeren zonder mij. Na een tijdje nadenken gaf hij aan dat hij het ook zonder mij zou doen. Gek genoeg gaf dat ruimte, omdat hierdoor geen druk meer bij mij lag. Toen kon ik onder mijn eigen voorwaarde bedenken hoe ik mee zou willen doen. Daar zijn we toen samen op een goede manier uitgekomen.”
Bart: “Ja en het leuke daaraan is dat we dus ook bewust zijn geworden van de manier waarop we dit samen aangepakt hebben en we daar dus ook weer lessen uit hebben kunnen halen.”
Richard: “En dan helpt het dat je iets snapt over samenwerken én dat je vrienden bent, omdat je dan eerlijk in gesprek kan komen. Zo hebben we alle problemen ongeveer gehad in onze samenwerking en wat we hebben gedaan, is die problemen open en eerlijk ter discussie stellen. Dat is niet altijd even gemakkelijk, omdat je sommige problemen soms liever uit de weg gaat.”

“Dat we ’s avonds laat in Spanje onder het genot van een biertje filosofeerden over wat we samen konden gaan ondernemen en dat we die ideeën ook echt hebben bewerkstelligd.”

Richard over een van zijn grootste successen.

Wat is voor jullie tot nu toe het grootste succes?
Bart: “Als ik eerlijk ben, dan is dat wel dat we er ondanks de druk en moeilijke omstandigheden toch altijd samen uit zijn gekomen.”
Richard: “Daar ben ik het wel mee eens ja. Daarnaast vind ik het ook een succes dat we ’s avonds laat in Spanje onder het genot van een biertje filosofeerden over wat we samen konden gaan ondernemen en dat we die ideeën ook echt hebben bewerkstelligd. En de blijvende honger om dingen beter te maken én ervan kunnen genieten als die honger even gestild wordt vind ik ook een mooie vorm van succes.”

870

Waar staan jullie ’s ochtends voor op?
Richard: “Om betekenisvolle relaties op te bouwen en met de mensen waar ik om geef gave dingen doen. Daar word ik blij van.”
Bart: “Ik heb tijdens het sporten altijd een soort bepaalde gezonde druk gevoeld waaronder ik graag en het beste presteerde. De wedstrijdspanning van rugby voel ik in het ondernemen ook en daar haal ik veel voldoening uit. Ik denk dat de dag waarop ik dat niet meer voel, de dag is dat er iets moet veranderen.”

Welke tegenslag is jullie het meest bijgebleven?
Richard: “Ik vind de coronacrisis daar wel een belangrijk voorbeeld van. Voor de crisis zat mijn agenda altijd overvol en van de ene op de andere dag had ik een compleet lege agenda. Dat was flink balen, maar ik ben in die periode mijn vrije tijd wel veel meer gaan waarderen. Ik wist dat mijn vrouw leuk was, maar toen kwam ik daar nog een keer achter. Daarnaast was het mentaal natuurlijk een uitdaging, omdat je een deel van je identiteit en zingeving haalt uit het presteren op werk. Het was dus echt wel een tegenslag, zowel op financieel als op mentaal gebied, maar het heeft wel geresulteerd in mooie levenslessen en in het feit dat 95% van mijn agenda nu bestaat uit dingen waar ik bewust ‘ja’ op heb gezegd.”
Bart: “Ook tijdens de coronacrisis liep ik een zware hersenschudding op. Ik kwam er tijdens die revalidatie achter dat ik niet meer de complete controle had en meer moest gaan luisteren naar mijn lichaam. Ik werd toen volledig afhankelijk ook van Richard, omdat ik beperkt belastbaar was. Dat heeft me uiteindelijk echt heel veel over mijn lichaam en over het leren vertrouwen van mezelf en anderen geleerd.”
Richard: “En dat heeft ons ook weer veel geleerd over samenwerken. Het was even zoeken naar de manier waarop we die periode doorkwamen. Er was al veel vertrouwen, maar die tijd heeft uiteindelijk weer zoveel meer vertrouwen gekweekt in elkaar.”
Bart: “Ik denk dat dat vertrouwen de basis is van iedere goede samenwerking.”

“Dat is heel simpel: zorg dat je een leuke vrouw hebt, dan heb je altijd een goede reden om naar huis te gaan.”

Richard als antwoord op de vraag hoe hij zijn werk- en privéleven in balans houdt.

Hoe houden jullie je werk- en privéleven in balans?
Richard met een brede glimlach: “Dat is heel simpel: zorg dat je een leuke vrouw hebt, dan heb je altijd een goede reden om naar huis te gaan.”
Bart: “Inderdaad, en ik denk dat je elkaar thuis moet begrijpen en goed moet communiceren over waar je mee bezig bent. Daarnaast is het goed om de belangrijke dingen in het leven te plannen. Daardoor kan je je nooit helemaal verliezen in de waan van de dag en houd je automatisch de balans.”
Richard: “Verder is het fijn dat we in onze balans op het werk alleen maar een verantwoording naar elkaar hebben. En dat gaat erg natuurlijk. Soms werk ik 80 uur en soms 8 uur per week, dat is nou eenmaal zo. Dat houdt in dat ik soms meer thuis ben dan anders, maar het is fijn dat we die vrijheid hebben en elkaar ook gunnen. Een collega van ons zegt ook weleens: je moet niet praten over een balans, want dat voelt automatisch wankel, maar je moet praten over een harmonie. Dat vind ik een mooi verschil van perspectief.”

Over de Grasso, hoe zijn jullie hier terechtgekomen?
Bart: “We waren dus op zoek naar een mooie ruimte voor de QUBE. Ik ken Robert de Kleijn, de Community Manager van Grasso, al wat langer als een gewaardeerd klant van ons en had hem een tijd geleden ook al verteld over de QUBE. Als de verbinder die hij is kwam hij met de suggestie dat er voor dit idee een ruimte is binnen de Grasso communty. Toen is het van een visueel plaatje ook concreet geworden zoals het nu is.”

Hebben jullie een link met data, aangezien veel bedrijven hier gericht zijn op data?
Richard: “Dat zou je in eerste instantie niet denken, maar je ontkomt er gewoon niet meer aan. Data speelt overal in het bedrijfsleven, maar ook in topsport een steeds grotere rol.”
Bart: “Al denk ik dat onze belangrijkste link tussen Grasso en de QUBE zal zijn op het gebied van de community. Door het creëren van events waarbij mensen in een informele setting bij elkaar komen en waar ontwikkeling ook een rol speelt. Eigenlijk willen we met de QUBE een ontmoetingsplaats zijn waarbinnen ruimte is voor ontwikkeling.”

“Ga met je buren in gesprek over jouw vragen, wie weet hebben zij het antwoord allang gevonden.”

Barts tip aan de community

Hebben jullie nog tips voor de community?
Richard: “Eén tip: ga naar buiten en ga mensen ontmoeten. Geef voeding aan de community door betekenisvolle relaties te starten. Het gebouw is niet de community, maar de mensen zelf. Je moet elkaar ontmoeten.”
Bart: “Ik denk dat iedereen hier een gedeelde passie heeft, dus heb je ook voor een deel dezelfde problemen. Het zou zonde zijn als je heel lang de tijd besteedt aan het zoeken naar de oplossing voor een probleem, terwijl het antwoord twee deuren verder al gevonden is. Ga met je buren in gesprek over jouw vragen, wie weet hebben zij het antwoord allang gevonden. Als je het als community kan faciliteren dat die twee bij elkaar komen, heb je de sleutel tot synergie en succes.”

871

Wie inspireert jullie?
Richard: “Daar heb ik niet één antwoord op.”
Bart: “Inderdaad, elke dag kun je geïnspireerd raken door mensen. Zo had ik kortgeleden een persoon in de training waar ik veel van leerde. Een andere dag leer ik weer van Richard. Dan weer van mijn gezin. Ik denk dat je moet zorgen dat je jezelf omringt  met mensen die jouw kunnen  inspireren.”
Richard lachend: “Nu ik dit hoor heb ik trouwens toch wel één antwoord: mijn echtgenote Kim is mijn grote bron van inspiratie. Haha! Zonder gekheid, het klopt wat Bart zegt. Inspiratie kan overal vandaan komen, dus van mensen dichtbij zoals Kim en mijn moeder, maar ook juist van mensen die je voor het eerst leert kennen.”

“Word zo goed in datgene waar je van houdt dat mensen bereid zijn je ervoor te betalen, zodat je een leven lang kan doen waar je van houdt.”

Richards gouden tip voor de nieuwe generatie ondernemers

De laatste vraag: wat is jullie gouden tip aan de nieuwe generatie ondernemers?
Richard: “Word zo goed in datgene waar je van houdt, dat mensen bereid zijn je ervoor te betalen, zodat je een leven lang kan doen waar je van houdt.”
Bart: “En blijf in gesprek met de mensen waarmee je werkt en bouw daar tijd voor in.”

Dank voor het invullen

Je bent bijna ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Er is een bevestiging via e-mail naar je onderweg.