Hoe ziet jullie work-life-balance eruit en hoe verzorg je die?
Niek: “Ik bewaak de balans door in de gaten te houden hoeveel energie ik kan steken in Goal 3. Dat het mentaal en fysiek goed gaat met mij en mijn gezin is daarbij geen toevallige uitkomst, maar een eerste voorwaarde. Bewust omgaan door de vraag te stellen hoe mijn dag of week was speelt daarin een belangrijke rol. Wel blijft het altijd in beweging. De ene keer pieken op werk, andere keer thuis meer aandacht en energie. Als ik bijvoorbeeld geen energie heb om mijn kids een verhaaltje te vertellen voor het slapengaan, dan weet ik: oh, even een stapje terug op werk. Dat is wel mijn belangrijkste canary in the coalmine denk ik.
Jelle: “Mijn privéleven is wat minder druk dan Niek. Als mijn vrouw gelukkig is, dan is het eigenlijk al goed. Verder zit ik nu natuurlijk in Rwanda voor werk, waardoor mijn werk aanwezig is in heel veel dingen die ik hier doe. Natuurlijk zorg ik wel voor de nodige ontspanning door bijvoorbeeld een serie te kijken of iets dergelijks.”
En als het aankomt op inspiratie, wie of wat inspireert de heren?
Niek: “Mijn kinderen. Eigenlijk zijn mijn kinderen ook mijn dagelijkse reminder om alle kinderen op de wereld te willen helpen. Er zijn meer dingen die me inspireren, maar eigenlijk is alles terug te brengen naar mijn kinderen.”
Jelle: “Ik ben christelijk en het geloof is voor mij heel erg belangrijk. Het gaat over de waarden van zorgen voor je naasten en de wereld. De wereld is er niet voor mij, maar ik ben er om de wereld ook een stukje mooier te maken.”
Hoe zijn jullie bij Grasso terechtgekomen?
Jelle: “Eigenlijk zijn we ooit in Den Bosch terechtgekomen omdat de meesten die bij Goal 3 werkten van de TU Eindhoven kwamen en Niek en Bart naar Utrecht verhuisden. Den Bosch zit er mooi tussenin. Toen zijn we in het JADS, Jheronimus Academy of Data Science, beland. Het hele bedrijf is toen om Den Bosch heen gegroeid. Toen we op een gegeven moment weg moesten uit het JADS was Grasso eigenlijk een logische stap, vooral doordat er meer jonge bedrijven uit de IT en databedrijven zaten. Voor vragen over developer-dingen kun je dan ook naar je buurman lopen. Dat is een fijn idee, al hebben we daar nog niet heel veel gebruik van gemaakt geloof ik.”
Hebben jullie al meerwaarde ondervonden binnen de community?
Niek: “Misschien nog niet heel erg. Denk dat dat door twee dingen komt. Enerzijds zijn we zelf nog heel erg in de startup fase en dus intern nog aan het zoeken op veel vlakken. Daarnaast hebben we met health care in Afrika natuurlijk een heel specifieke scope.”
Zijn er tips of adviezen wat de community beter kan doen?
Jelle: “Ik kan me voorstellen dat er veel waarde zit in het organiseren van evenementen die inhoudelijk over dingen gaan waar alle bedrijven iets mee te maken hebben. Bijvoorbeeld omtrent het terugvragen van loonbelasting voor technische medewerkers. Aan de andere kant zullen ondernemers dit zelf al uitgevogeld hebben. Verder zijn borrels en bijeenkomsten die juist wat luchtiger en gezellig zijn ook leuk denk ik. Of wat misschien nog mogelijk is: het voorstellen van bedrijven aan de hele groep. Momenteel kennen wij een hele hoop bedrijven niet, behalve van het koffiezetapparaat. Een gesprek komt denk ik makkelijker op gang als je elkaar al een beetje kent.”
Niek: “Ja, inderdaad. En dan zou ik het vooral niet online doen, maar juist hier op een bord hangen. Bijvoorbeeld dit interview, print het uit en hang het op het bord of leg twee A4’tjes op de koffietafel, dan gaan mensen het sneller lezen en is er een gespreksonderwerp.”
Wat is jullie gouden tip aan nieuwe data-ondernemers?
Niek: “Zorg dat je eerst duidelijk weet welk probleem je gaat oplossen en maak dan de allerbeste oplossing die met data mogelijk is.”
Jelle: “Inderdaad. Er zijn extreem veel data-consultancy bedrijven en die zitten allemaal in het veld van ‘de klant vertelt het probleem en ik kom met een data-oplossing’, ik denk dat het voor data-ondernemers beter andersom aangevlogen kan worden. Ga eerst op zoek naar een probleem en ga dan kijken of data een goede oplossing is en als dat zo is, bouw er dan iets goeds omheen.”