De historie van Grasso

Historie

De historie van Grasso

01 januari 2020

Vooruitstrevend ondernemen in ’s-Hertogenbosch. Dat doen we al generatie op generatie. Door groot en klein. Door jong en oud. Dat zit in ons DNA.

De nieuwe generatie ondernemers in Grasso maakt indruk met eigenwijze ideeën, duurzame oplossingen en slimme technologie. Dat doen we met dezelfde dosis lef om te vernieuwen als de vorige Grasso-generatie.

Een groot aantal familiebedrijven heeft zich jarengeleden in deze regio gevestigd, Grasso was daar één van. Zij hebben het bedrijfsleven in ‘s-Hertogenbosch beter, groter en slimmer gemaakt. Hoe? Door buiten de gebaande paden te treden en technologie te omarmen. Net zoals de huidige ondernemers in Grasso.

1858 | Grasso & Machinebouw

Grasso, opgericht in 1858 te ’s-Hertogenbosch, verwierf landelijke bekendheid met de vervaardiging van machines voor de margarine-industrie en later met de productie van koelmachines en compressoren. In de jaren ‘50 van de twintigste eeuw opende het Bossche bedrijf vestigingen in andere steden in Nederland en in het buitenland.

 

1913 | Grasso & ’s-Hertogenbosch

Grasso vestigde zich als eerste en lange tijd als enige op het industriegebied ten westen van de spoorlijn. De fabriek van de firma Grasso vormt nog steeds een bijzonder visitekaartje van dit stadsdeel. Vele treinreizigers en Bosschenaren passeren dagelijks de monumentale bakstenen voorgevel.

980
980

1942 | Grasso & Communicatie

Op 21 december 1942 werd door de chef verkoop het (personeels)blaadje ‘Grasso mededelingen’ opgericht. Content marketing uit de vorige eeuw! Het nieuwsblad verscheen als er belangrijke mededelingen aan het personeel werden gedaan. In april 1992 verscheen het laatste nummer en daarmee werd een van de oudste en langlopende personeelsbladen van Nederland opgeheven.

1958 | Grasso & Glas-in-lood

Hoewel er meer bijzondere elementen in het gebouw te vinden zijn, is de statige ontvangsthal met het prachtige glas-in-lood raam een van de opvallendste. Dit kunstwerk is in 1958 aangeboden door het personeel bij het 100-jarig bestaan van het Grasso en is van de hand van de Bossche glazenier Marius de Leeuw.

1994 | Grasso & de Nachtwacht

In 1994 werd de eerste standaard ammoniak-waterchiller verkocht. Deze machine is ontwikkeld door Grenco in samenwerking met Grasso. De koper? Het Rijksmuseum! Zij gebruiken de chiller voor de luchtconditionering in onder meer de zaal met hun pronkstuk: de Nachtwacht van Rembrandt.

977
977

Dank voor het invullen

Je bent bijna ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Er is een bevestiging via e-mail naar je onderweg.